Γ.Ε.ΜΗ.: 073252520000

ΤΗΛΟΣ

«Δες, ανακάλυψε, μοιράσου» είναι το σλόγκαν των κατοίκων μας που μας προτρέπει να αφήσουμε ελεύθερες τις αισθήσεις μας, να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και να χαρούμε τη γενναιοδωρία της φύσης.

Η Τήλος, ένα ήσυχο νησί, μαγνητίζει τον επισκέπτη με τη γνήσια ατμόσφαιρά του και το ανέγγιχτο φυσικό τοπίο. «Αρχίζοντας η γλώσσα να αραδιάζει τις ιδιαίτερες ομορφιές» του νησιού, για να παραφράσουμε ένα παραδοσιακό τηλιακό τραγούδι, καταλαβαίνουμε γιατί αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για λυρικούς ποιητές και ζωγράφους.

Στους ορεινούς αλλά κατάφυτους όγκους της, στους λόφους και τις κοιλάδες με τις ρέουσες πηγές, φύονται ποικίλα βότανα και λουλούδια που κάνουν την ατμόσφαιρα μεθυστική με τα αρώματά τους. Καταφύγιο για σπάνια είδη πουλιών και με πλούσια θαλάσσια ζωή αποτελεί ένα οικολογικό πάρκο που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες.

Αλλά και ο πολιτισμός της Τήλου άφησε το αποτύπωμά του στο χρόνο με βυζαντινά μνημεία, μεσαιωνικά κάστρα, σπήλαια, εκκλησίες και σπάνιες αγιογραφίες. Και οι κάτοικοι ευαισθητοποιημένοι και ανοιχτόμυαλοι, δραστηριοποιούνται δυναμικά για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Είναι φιλόξενοι και ζεστοί με τους επισκέπτες, πρόθυμοι να σας δώσουν όσες πληροφορίες θέλετε για την Τήλο, γιατί θέλουν η διαμονή σας στο νησί να σας μείνει αξέχαστη. Με δρομολόγια από τον Πειραιά, την Κω και τη Ρόδο, η Τήλος σας περιμένει. Η υποβολή του χώρου είναι τέτοια που ατενίζοντας το πέλαγος θα νομίσετε ότι το νησί γίνεται πλωτό και σας ταξιδεύει στην απεραντοσύνη του Αιγαίου.

Στην Τήλο, το 1ο νησί μηδενικών αποβλήτων, αλλάζουμε συνήθειες και κάνουμε νέες συνειδητές επιλογές για λιγότερα απόβλητα.

Αξιοποιούμε όσα παράγουμε, δίνοντας τους μια δεύτερη ζωή.

Η επιχείρηση μας αποτελεί παράδειγμα και συντελεί στην προώθηση του σωστού διαχωρισμού στην πηγή. Σε κάθε δωμάτιο υπάρχει ειδικός κάδος διαχωρισμού για τα οργανικών και τα ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης, θα βρείτε ενημερωτικό φυλλάδιο όπου υπάρχει QR code με τις οδηγίες διαχωρισμού και τοποθέτησης των υλικών.

Όλοι μαζί, και ο καθένας ξεχωριστά, προστατεύουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του νησιού και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας.

Περισσότερα στο: https://www.justgozero.com/en/tilos/

Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα – Μεγάλο Χωριό

Στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, προστάτη – Άγιο του νησιού βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού του προφήτη Ηλία (654m).
Το βουνό συνορεύει με μία εύφορη πεδιάδα η οποία εκτείνεται κατά πλάτος του νησιού με τους οικισμούς του Αγίου Αντωνίου προς τα βόρεια και τη Έριστο στα νότια.

Στα βορειοανατολικά της πεδιάδας βρίσκεται η πρωτεύουσα της χώρας Μεγάλο Χωριό χτισμένο στις αρχές του 19ου αιώνα δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Τήλου. Τα αρχαϊκά ερείπια εκτείνονται έως την ακρόπολη της αρχαίας πόλης – αφιερωμένης στον Πύθιο Απόλλωνα και την Παλλάδα Αθηνά- και το Ενετικό Κάστρο. Στα δυτικά βρίσκεται το Καρκάδιο Σπήλαιο όπου ανασκαφές του 1971 έφεραν στην επιφάνεια νεολιθικά ευρήματα και οστά από Νάνους – Ελέφαντες.

Πάνω από το σπήλαιο βρίσκονται τα ερείπια του μεσαιωνικού φρουρίου της Μεσσαριάς.

Το χωριό Λιβάδια

Στο νότιο άκρο του νησιού, σε μία από τις πιο εύφορες περιοχές του, βρίσκεται το χωριό Λιβάδια, κύριο λιμάνι και οικονομικό κέντρο του νησιού.
Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, το Μικρό Χωριό, κατοικήθηκε για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη και προσφέρει μία υπέροχη θέα στον κόλπο.
Εγκαταλελειμμένο πλήρως από το 1960, οι κάτοικοί του άρχισαν σταδιακά να μετακινούνται προς το λιμάνι ήδη από το 1930.
Ομοίως εγκαταλείφθηκαν τα χωριά Λέθρα, Γέρα και Πάνω Μέρι. Το βουνό Άγιος Νικόλαος στέκει στα νότια του κόλπου.

Περισσότερες πληροφορίες για την Τήλο στο:

Πώς να φτάσετε:

Η Τήλος συνδέεται με τη Ρόδο με συχνά και σύντομα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Επίσης η Τήλος συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τα νησιά Σύμη, Νίσυρος, Κως και Κάλυμνος καθώς και με τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Τα διεθνή αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω συνδέονται με τα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και χρησιμεύουν ως πύλες για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει η Τήλος.

Περισσότερες πληροφορίες δρομολογίων στα sites:
http://www.12ne.gr/

http://www.bluestarferries.com/

http://www.tilos-travel.com/tilos_ferry_schedules.php

Booking form