Γ.Ε.ΜΗ.: 073252520000

Σπήλαιο Χαρκαδιό

Το σπήλαιο Χαρκάδιο βρίσκεται ανάμεσα στο Μεγάλο Χωριό και στα Λιβάδια, σε μια περιοχή στρωμένη με ηφαιστειακή λάβα, και απέχει 3,5 χλμ. από το λιμάνι. Με τις ανασκαφές που έγιναν από το Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, στο Σπήλαιο Χαρκάδιο ανακαλύφθηκαν 15.000 οστά προερχόμενα από 40 νάνους ελέφαντες που είχαν ύψος 120 – 150 εκατοστά και υπάγονταν στο είδος Palaeloxodon antiquus falconi BUSK. Άλλα ζώα που βρέθηκαν με την ανασκαφή αυτή αλλά σε βαθύτερα σημεία, ήταν ελάφια τα οποία εξαφανίστηκαν πριν φτάσουν στο νησί οι ελέφαντες. Έχουν βρεθεί ακόμα οστά από χελώνες, από μικροθηλαστικά, αλλά και θραύσματα από χαυλιόδοντες που πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία.
Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται από το 8000-7000 π. Χ και βρίσκονται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο.

 

Εδώ βρέθηκαν οι νάνοι ελέφαντες . Υπάρχει μουσείο στο Μεγάλο Χωριό

Απόσταση 7,7 χλμ απαιτούμενος χρόνος με τα πόδια 1 ώρα και 43 λεπτά, με το αυτοκίνητο 15 λεπτά.

Δείτε διαδρομή

Υπάρχει λεωφορείο του Δήμου που εκτελεί τακτικά δρομολόγια από τα Λιβάδια – Μεγάλο Χωριό – Έριστος – Άγιος Αντώνιος και κάθε Κυριακή εκτελεί ένα δρομολόγιο για τον Άγιο Παντελεήμονα.

Περισσότερα στα site α) του Δήμου στη σελίδα : https://www.tilos.gr/politismos-tis-tiloy/ και β) του ΕΟΤ στην σελίδα http://www.visitgreece.gr/el/nature/caves/charkadio_cave

 

 

 

Booking form